O nas

Dziękujemy, że tutaj zaglądasz! Jest nam w Donuts Planet bardzo miło, że chcesz nas bliżej poznać.

Codziennie wstajemy, aby rozpocząć produkcję naszych autorskich wyrobów. Wszystkie wyroby robimy ręcznie na miejscu według własnej receptury. Można u nas kupić nie tylko pączki ręcznie robione, donuty ale również faworki, pączki serowe, pączki hiszpańskie churros i pączki wiedeńskie. Kawa, którą serwujemy to kawa świeżo palona w małej kraftowej palarni.

Ponad 50 rodzajów pączków w Donuts Planet

W sprzedaży mamy łącznie ponad 50 rodzajów pączków. Każdego dnia dostępnych mamy około 10 rodzajów. Naszą specjalnością są pączki nadziane marmoladą z płatków róży, włoską Nutellą, serem mascarpone z malinami, szarlotką, budyniem czy np. prawdziwym włoskim tiramisu.

Zobacz nasze menu: MENU

Jak robimy pączki w Donuts Planet?

Ciasto

Ciasto wyrabiamy zgodnie z naszą własną recepturą. Zrobione jest z mąki, świeżych drożdży, żółtek, wody z dodatkiem oleju rzepakowego. Wyrabiamy je najpierw w mieszałce, następnie ręcznie.

Po odczekaniu, dzielimy je na kilku kilogramowe porcje, po tym używamy ręcznej dzielarki, aby każdy pączek był możliwie tej samej wielkości. 

Nadziewanie

Po przygotowaniu ciasta i podzieleniu go na części, formujemy je w kule, po czym spłaszczamy w celu nałożenia pysznego nadzienia. Dajemy sporo nadzienia, dzięki czemu nasze pączki rozpływają się w ustach.

Garowanie

Po nadzianiu nasze pączki przekładamy do wyrośnięcia. Przy odpowiedniej temperaturze i wilgotności uzyskujemy efekt chrupiących i delikatnych w środku pączków. 

Przed smażeniem pączki muszą być odpowiednio wyrośnięte. Pilnujemy, aby nie nasiąkały one tłuszczem podczas smażenia, dlatego stosujemy swoje sprawdzone i skuteczne sposoby, aby temu zapobiegać. 

Smażenie

Przedostatnim etapem naszej produkcji pączków w Donuts Planet jest smażenie. To bardzo ważny proces. Dlaczego? Tłuszcz musi być odpowiednio rozgrzany. Różnica temperatury o kilka stopni spowoduje, że pączki staną się za tłuste lub zbyt wyschnięte, dlatego skrupulatnie pilnujemy tego procesu.

Po usmażeniu ostygające pączki czekają na odpowiednią dekorację, którą zaplanujemy dla danego smaku.

Dekorowanie pączków to dla nas sama przyjemność. Mamy ogrom produktów do wyboru zaczynając od czekolady, kandyzowanej skórki pomarańczowej czy kakao, poprzez wafle, posypki, kruszoną bezę, orzechy, kokosy, bakalie czy standardowe wybory jakimi są lukier i klasyczny cukier puder, które cieszą nasze podniebienia.

Zapraszamy na pyszne, rozpływające się w ustach pączki!

Ekipa z Donuts Planet